Kopernik od kuchni, czyli o czym opowiada nasze jedzenie?

Kopernik od kuchni, czyli o czym opowiada nasze jedzenie?

Logo Kujawsko-Pomorskie Centrum Dziedzictwa w Toruniu

Przygotowywanie, a następnie spożywanie posiłków odgrywa kluczową rolę w naszym życiu codziennym i odświętnym. Na przestrzeni wieków praktyki kulinarne ulegały licznym przeobrażeniom. Studia nad historią kuchni umożliwiają zapoznać się z szerszymi procesami społecznymi, kulturowymi i gospodarczymi w dawnych epokach, a współcześnie stanowią ważne źródło inspiracji dla kucharzy, popularyzatorów lub pracowników instytucji kultury.

Trzecia debata z cyklu Stąd/Dokąd

Kujawsko-Pomorskiego Centrum Dziedzictwa w Toruniu organizuje kolejną debatę, w trakcie której poruszone zostaną kwestie:

  • Czy jedzenie ma swoją historię?
  • Czy historia ma smak?
  • Czy Kopernik jadł pierniki i co z tego wynika?
  • Co w muzeum robią kucharze?

 

Uczestnicy debaty

  • Mirosław Bork, producent filmowy (m.in. programu „Okrasa łamie przepisy”)
  • Bogdan Gałązka, szef kuchni i restaurator, specjalista rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu
  • Paweł Jaskanis, Dyrektor Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

 

Moderator debaty

  • dr hab. Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, specjalista z dziedziny historii sztuki kulinarnej i wyżywienia

 

Zapraszamy do wysłuchania i wzięcia udziału w dyskusji!

Termin i miejsce

Czwartek, 27 kwietnia 2023 r., godz. 17-18:30

Kujawsko-Pomorskie Centrum Dziedzictwa, Czerwona Droga 8, Toruń
_

24 kwietnia 2023 r.

 

Ryszard Karczewski
ryszard.karczewski@edupolis.pl

Organizacja: Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Bydgoszczy



| Polityka cookies | Polityka Prywatności i Regulamin | Redakcja | Deklaracja dostępności |

Wykonano dla: Województwo Kujawsko-Pomorskie

Odsłon: 7060929