XLV Spotkanie z Historią u Hoffmana: Król kucharzy August Escoffier (1846–1935)

XLV Spotkanie z Historią u Hoffmana: Król kucharzy August Escoffier (1846–1935)

Kujawsko-Pomorskie Centrum Kultury w Bydgoszczy zaprasza na Spotkanie z Historią u Hoffmana.
Termin: 15 grudnia 2020 (wtorek) godz. 18:00

August Escoffier, zwany królem kucharzy i kucharzem królów, wyniósł kulinarną sztukę francuską na wyżyny doskonałości. On to zrewolucjonizował pracę w kuchni, wzorując się na doświadczeniach z wojska, kiedy jako żołnierz walczył w wojnie francusko-pruskiej (1870–1871). Wymyślał potrawy dla koronowanych głów oraz słynnych aktorów i aktorek. Jest autorem poczytnego dotąd dzieła „Moja kuchnia” z roku 1934. O tym wybitnym kucharzu i jego wybranych przepisach w przedświątecznym klimacie opowie dr Agnieszka Wysocka – historii sztuki, członek zespołu Pracowni Dziedzictwa Kulturowego KPCK, wykładowca Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego. Wykład zostanie wyemitowany na profilu Facebook i kanale YouTube:

Beata Cieślińska
beata.cieslinska@edupolis.pl

Organizacja: Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Bydgoszczy



| Polityka cookies | Polityka Prywatności i Regulamin | Redakcja | Deklaracja dostępności |

Wykonano dla: Województwo Kujawsko-Pomorskie

Odsłon: 7342194

Skip to content