Święto Toruńskiego Piernika

08 Sie Święto Toruńskiego Piernika

Muzeum Okręgowe w Toruniu, Fabryka Cukiernicza „Kopernik” S.A. oraz Gmina Miasta Toruń zapraszają 11 sierpnia 2018 roku w godz. 10.00–18.00 na Święto Toruńskiego Piernika. Właśnie tego dnia, zarówno w Muzeum Toruńskiego Piernika, jak i na Nadwiślańskich Błoniach będzie można do woli nasycić piernikowy głód. Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny!

Szczególnie gorąco zapraszamy do Muzeum Toruńskiego Piernika przy ul. Strumykowej 4, gdzie, jak co roku, Święto Toruńskiego Piernika stanie się powodem do smakowania i rozgryzania piernika na różne sposoby. Najmłodszy oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu otwiera swoje podwoje dla wszystkich chętnych. Tego dnia nie limitujemy wejść i zachęcamy zarówno do zwiedzania (a jest okazja do obejrzenia nowych, udostępnionych niedawno przestrzeni oficyn w budynku na Strumykowej 4), czynnego uczestnictwa w warsztatach, jak i poznawania piernika wszystkimi zmysłami. Zaplanowane są spotkania przybliżające składniki piernikowe: mąkę, miód i przyprawy korzenne, podróż w świat historii piernikarskiej, warsztaty i pokazy kulinarne, warsztaty plastyczne oraz snycerskie i oczywiście piernikowe degustacje. Nie może także zabraknąć wyjątkowej możliwości pobierania nauki i doskonalenia umiejętności wypieku pierników pod okiem Mistrzów z Fabryki Cukierniczej „Kopernik” S.A. Jak co roku służyć oni będą radą, wsparciem i wiedzą na temat technologii powstawania pierników dekoracyjnych.

Przypadającą w 2018 roku 255. rocznicę powstania Fabryki Cukierniczej „Kopernik” S.A. zamierzamy podkreślić otwieraną tego dnia wystawą „Z serca Fabryki…”. Tytuł ekspozycji nawiązuje do cieszącej się ogromnym powodzeniem, niezwykle stylowej linii produkcyjnej toruńskich specjałów, a także ma być formą zasygnalizowania treści prezentowanych na wystawie. Zamierzamy bowiem pokazać historię tak charakterystycznego dla Torunia miejsca zarówno poprzez pryzmat burzliwych wydarzeń i zniszczeń spowodowanych wojną, ale także jego rozwoju, bogatego asortymentu i dynamicznych zmian, którym podlegało w okresie powojennym. Punktem wyjścia, jak i finałem dla wszystkich przygotowanych atrakcji będzie główny bohater tego dnia – piernik.

PROGRAM

Piernikowy poranek dla najmłodszych:

10.00–11.00: I Ty możesz zostać piernikarzem – warsztaty wypieku pierników (parter, sala warsztatowa);

10.00–11.30: W świecie piernikowych opowieści – projekcje, oficyny, I piętro;

Spotkanie poprzedzone komentarzem wprowadzającym.

10.30: gra terenowa dla rodzin Piernikowi poszukiwacze;

11.00: Wspólne, rodzinne układanie puzzli o tematyce piernikowej – I piętro.

Ponadto:

Strefa gier i zabaw (I piętro):

  • kolorowanki,
  • piernikowe klocki,
  • memory,
  • łamigłówki, konkursy.

 

Wirtualna przymierzalnia, w której można dopasować odpowiedni strój do każdej sylwetki, wzrostu i upodobań (I piętro).

Piernikowy plac zabaw, dziedziniec wewnętrzny.

Piernikowe ABC – konkurs dla piernikowych smakoszy.

Rozsmakuj się w pierniku – degustacja piernikowych specjałów.

Strefa Piernikowych Koneserów

12.00: Z serca Fabryki… Historia Fabryki Cukierniczej „Kopernik” S.A od 1939 do 1951 roku – wernisaż wystawy czasowej;

13.00: Piernikowe laboratorium – inauguracja projektu:

„Piernikowe Amouse-bouche” (przystawki z korzenną nutką) – spotkanie dla dziennikarzy i blogerów (15–20 osób).

Prowadzenie: Tomasz Welter, szef kuchni Hotelu Ikar z Bydgoszczy oraz Slow Food Kujawsko-Pomorskie.

13.00: Rodzinne pierniczenie – warsztaty (parter, sala warsztatowa).

Prowadzenie: Marta Witkowska, Monika Włodarek – Muzeum Toruńskiego Piernika.

13.30: Historie w drewnie zapisane. Warsztaty snycerskie (10 osób) – II piętro.

Prowadzenie: Tomasz Karamon – piernikarz, rzemieślnik, snycerz.

Spotkanie poprzedzone komentarzem na temat najpopularniejszych gatunków drewna wykorzystywanych do przygotowania form piernikarskich, zarówno w Toruniu, jak i innych ośrodkach.

14.00: Wyprawa do świata przypraw – prelekcja –parter, sala warsztatowa.

Prowadzenie: Małgorzata Mikulska-Wernerowicz (Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT).

Spotkanie przybliży najbardziej egzotyczne składniki ciasta piernikowego – zamorskie przyprawy korzenne, ich właściwości, środowisko, w którym występują oraz inne niż kulinarne zastosowanie.

15.00: Piernikowe dzieło sztuki – warsztaty (parter, sala warsztatowa).

Prowadzenie: Petrus Kurppa (Finlandia) – kolekcjoner, badacz i pasjonat historii europejskiego piernikarstwa, rzemieślnik, kucharz i rekonstruktor dawnych technik wypieku historycznych słodyczy.

Warsztaty wprowadzające w świat arcydzieł sztuki piernikarskiej – pierników dekoracyjnych.

16.00: Korzenne arcydzieła a formy piernikarskie – prelekcja (parter, sala warsztatowa).

Prowadzenie: Krzysztof Lewandowski (Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT).

Spotkanie przybliży najcenniejszy element toruńskiej kolekcji rzemiosła piernikarskiego w zbiorach MOT – formy do pierników.

17.00: „Tylko pieprzno i szafranno moja mości Panno…” piernik jako przyprawa w najstarszej toruńskiej książce kucharskiej z 1885 roku – prelekcja z warsztatami (parter, sala warsztatowa).

Prowadzenie: Marta Witkowska – Muzeum Toruńskiego Piernika

Opowieść o toruńskiej książce i jej autorze – Hieronimie Derdowskim. Uczestnicy tworzą własną mieszankę piernikowych przypraw według upodobań, nawiązując do idei kuchni staropolskiej – im więcej kontrastów, tym lepiej.

17.50: Z piernikiem przy herbacie. Zakończenie projektu.

Zgłoszenia na warsztaty: od poniedziałku do piątku, w godz. 8.00–15.30, tel. 56 656 70 86, 56 656 70 90, 56 656 70 91.



Liczba odwiedzin:

3,409,315