12 paź Spotkania ze smakami tradycji i regionów: syrop buraczany
Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu zaprasza 21 października (sobota) w godz. 16.00-18.00 na kolejne “Spotkania ze smakami tradycji i regionów” – tym razem porozmawiamy o syropie buraczanym (tzw. FJUT) w sali widowiskowej.
W programie:
– wykład na temat historii uprawy buraków cukrowych
– prezentacja filmu pt. Wyrób „cyropu” buraczanego metodą tradycyjną
– degustacja syropu buraczanego
– sprzedaż syropu buraczanego
Goście: Marzena i Józef Przytarscy – wytwórcy syropu buraczanego z Przyrowy w Borach Tucholskich
Prowadząca: Grażyna Szelągowska, Muzeum Etnograficzne w Toruniu
Bilety: www.bilety24.pl
Wydarzenie dofinansowano z budżetu Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
12 października 2023 r.