09 wrz Smażenie powideł metodą tradycyjną
Muzeum Etnograficzne w Toruniu wydało płytę multimedialną „Smażenie powideł metodą tradycyjną”. To piąta publikacja w ramach projektu „Dziedzictwo niematerialne w województwie kujawsko-pomorskim”.
Jest ona owocem prowadzonych przez Muzeum badań terenowych związanych z dawną kuchnią polską. Wydawnictwo gromadzi materiały historyczne związane z powidłami i uprawami śliw w Dolinie Dolnej Wisły, nagrany współcześnie film przedstawiający smażenie powideł metodą tradycyjną, a także „przepisownik”, który jest zbiorem receptur z dawnych i współczesnych książek kucharskich. Celem wydawnictwa jest nie tylko przybliżenie historii jednego z najstarszych przetworów owocowych, ale również zachęta do samodzielnego odtwarzania receptur z dawnych lat.
Osoby i instytucje, które chciałyby wykorzystać płytę (dostępną w języku polskim lub angielskim) w celach edukacyjnych i popularyzatorskich mogą otrzymać ją bezpłatnie. Płyty osobiście odbierać można w kasach Muzeum Etnograficznego w Toruniu w godzinach otwarcia (tel. 56 622 36 49, e-mail: kontakt@etnomuzeum.pl). Liczba wydawnictw jest ograniczona.
Pierwsza płyta z serii „Dziedzictwo niematerialne w województwie kujawsko-pomorskim” ukazała się w 2016 r. i dotyczyła kujawskiego obrzędu „chodzenia z kozą”. W 2017 roku Muzeum wydało publikację o szymborskich przywołówkach, w 2018 roku płytę o kujawskim sypaniu wzorów piaskiem, a w 2019 o kujawskim hafcie.
Smażenie powideł metodą tradycyjną
Koncepcja płyty, teksty, wybór przepisów kulinarnych i materiałów ilustracyjnych, reżyseria filmu: Grażyna Szelągowska
Redakcja: Hubert Czachowski, Justyna Słomska-Nowak
Opracowanie graficzne: Wojciech Kiwi Jaroszewski
Realizacja: Przemysław Bielawowski
Materiały: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Wydawca: Muzeum Etnograficzne w Toruniu, 2020
Publikacja sfinansowana przez województwo kujawsko-pomorskie