08 sie Projekt “Piernikowe laboratorium”
W dniach od 11 sierpnia do 7 grudnia 2018 w przestrzeni Muzeum Toruńskiego Piernika w Toruniu odbywać się będzie szereg wydarzeń w ramach projektu „Piernikowe Laboratorium”. Uczestnicy tego przedsięwzięcia będą mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych, warsztatach snycerskich, warsztatach fotograficznych. Nie zabraknie spotkań z ciekawymi ludźmi, którzy przyliżą nieznaną historię związaną z piernikami.
Przez stulecia piernik był produktem luksusowym, a receptury na piernikowe ciasto były pilnie strzeżone przez mistrzów piernikarskich. Zanim stał się słodkim łakociem, był wykorzystywany na przeróżne sposoby. Przebył długą drogę przez królewskie, magnackie i szlacheckie posiadłości zanim zadomowił się pod strzechą… W każdym z miejsc i kontekstów pełnił rolę wyjątkową… Chcemy, by nasi goście mogli poznać tajniki piernikowego ciasta i piernikowego smaku jeszcze lepiej. W tym celu powołujemy Piernikowe Laboratorium.
W sumie odbędzie się 30 wydarzeń, w trakcie których piernik będzie:
– punktem wyjścia do rozważań o historii,
– pretekstem do eksperymentów kulinarnych,
– inspiracją i ciekawym materiałem do działań artystycznych,
– prowokacją do uchwycenia piernikowych momentów w piernikowej migawce,
– sposobem na wspólnie spędzony rodzinnie czas.
PROGRAM NA NAJBLIŻSZY MIESIĄC:
11 sierpnia 2018, godz. 10.00 – 18.00
Muzeum Toruńskiego Piernika
ul. Strumykowa 4
13.00 – Piernikowe Laboratorium – inauguracja Projektu:
„Piernikowe Amouse-bouche” (przystawki z korzenną nutką) – Spotkanie dla dziennikarzy i blogerów (15-20 osób)
Prowadzenie: Tomasz Welter, szef kuchni Hotelu Ikar z Bydgoszczy oraz Slow Food Kujawsko-Pomorskie
13.30 – Historie w drewnie zapisane. Warsztaty snycerskie (10 osób) – II piętro
Prowadzenie: Tomasz Karamon (Bardzkie Pierniki) – piernikarz, rzemieślnik, snycerz
Spotkanie poprzedzone komentarzem na temat najpopularniejszych gatunków drewna wykorzystywanych do przygotowania form piernikarskich, zarówno w Toruniu, jak i innych ośrodkach.
14.00 – Wyprawa do świata przypraw – prelekcja – parter, sala warsztatowa
Prowadzenie: Małgorzata Mikulska – Wernerowicz (Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT)
Spotkanie przybliży najbardziej egzotyczne składniki ciasta piernikowego – zamorskie przyprawy korzenne, ich właściwości, środowisko, w którym występują oraz inne niż kulinarne zastosowanie.
15.00 – Piernikowe dzieło sztuki – warsztaty (parter, sala warsztatowa)
Prowadzenie: Petrus Kurppa (Finlandia) – kolekcjoner, badacz i pasjonat historii europejskiego piernikarstwa, rzemieślnik, kucharz i rekonstruktor dawnych technik wypieku historycznych słodyczy.
Warsztaty wprowadzające w świat arcydzieł sztuki piernikarskiej – pierników dekoracyjnych.
16.00 – Korzenne arcydzieła a formy piernikarskie – prelekcja (parter, sala warsztatowa)
Prowadzenie: Krzysztof Lewandowski (Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT)
Spotkanie przybliży najcenniejszy element toruńskiej kolekcji rzemiosła piernikarskiego w zbiorach MOT – formy do pierników.
Kolejne spotkania w ramach Piernikowego Laboratorium będą płatne!
Bilet – 9 zł
29 sierpnia, godz. 12:00
Piernikowe lody (domowe lody) (15 miejsc)
Informacja o kolejnych spotkaniach wkrótce…
Zgłoszenia na warsztaty:
tel. 56 656 70 86, 56 656 70 90, 56 656 70 91
od poniedziałku do piątku, w godz. 8.00 – 15.30
Projekt realizowany w ramach programu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego – Edukacja Kulturalna.