13 sie Podróże w czasie. W wiosce piastowskiej
Przenieś się do czasów początków państwa polskiego! Zobacz jak żyli dawni Słowianie! Wciel się w rolę wczesnośredniowiecznego mieszkańca wsi!
POKAZY, WARSZATY, POGAWĘDKI, OPROWADZANIE – zostało niewiele miejsc
Poznaj jak żyli Słowianie 1000 lat temu!
W malowniczej rekonstrukcji Wioski piastowskiej spotkacie różnorodnych rzemieślników. Poznacie wczesnośredniowieczny strój i przedmioty codziennego użytku. Zobaczycie proces obróbki wełny, powstawania naczyń z gliny oraz tajniki pracy rogownika, snycerza i kowala. U zielarki dowiecie się jakimi roślinami leczono poszczególne schorzenia. W słowiańskiej kuchni – opartej na produktach dostępnych 1000 lat temu – spróbujcie dawnych smaków.
Spróbuj sam! Weź udział w warsztatach.
Warsztaty kulinarne „Słowiańskie smaki” z autorami książki „Kuchnia Słowian” – archeologami Hanną i Pawłem Lis – oraz warsztaty rzemieślnicze to niepowtarzalna okazja by jeszcze lepiej poznać jak żyli ludzie 1000 lat temu. Oferta skierowana jest zarówno dla młodszych, jak i starszych odbiorców. Szczegóły w poniższym programie imprezy.
Dowiedz się jeszcze więcej!
Lubisz wiedzieć więcej? Zapraszamy na specjalne spotkanie z archeologiem, który opowie o wczesnośredniowiecznym Biskupinie. Chcesz, żeby Twoje dziecko wiedziało więcej? codziennie odbywać się będą specjalne oprowadzanie po rekonstrukcji Wioski piastowskiej skierowane do najmłodszych. Szczegóły w poniższym programie imprezy.
Spotkanie autorskie
Spotkanie autorskie z Wiktorią Korzeniewską autorką komiksu Słowiańskie mity i opowieści w komiksie. Szczegóły w poniższym programie imprezy.
Program:
Spotkania autorskie, oprowadzanie, pogawędki
Czwartek, 15 sierpnia:
– 14:30 – Spotkanie autorskie z Wiktorią Korzeniewską autorką komiksu Słowiańskie mity i opowieści w komiksie.
Czwartek-niedziela, 15-18 sierpnia:
– 13:00 – Jak to było 1000 lat temu? – dla dzieci – specjalne oprowadzanie po wiosce (zbiórka przy stanowisku naturalnego barwienia wełny),
– 15:30 – „Spotkanie z archeologiem – Skąd ta wioska? Czyli o wczesnośredniowiecznym Biskupinie słów kilka” – pogawędka (dla starszych), (przy stanowisku naturalnego barwienia wełny).
Warsztaty na zapisy. Liczba miejsc ograniczona, udział bez dodatkowej opłaty do biletu wstępu do Muzeum.
Czwartek, 15 sierpnia:
– kowalstwo (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6 h.
W programie warsztatów: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*.
Prowadzący: Krystian Szczepański.
BRAK WOLNYCH MIEJSC!
– skórnictwo (osoby od 10 r.ż.). Start godzina 11.00. Czas trwania około 3 h.
W programie: wprowadzenie do skórnictwa. Wykonanie wybranego przedmiotu (sakwa, pas, pochewka do noża lub rekonstrukcja kaletki z Opola)*.
Prowadzący: Maciej Perczak.
BRAK WOLNYCH MIEJSC!
– „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)**. Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h.
W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym.
Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”.
BRAK WOLNYCH MIEJSC!
Piątek, 16 sierpnia
– kowalstwo (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6 h.
W programie: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*.
Prowadzący: Krystian Szczepański.
BRAK WOLNYCH MIEJSC!
– tkactwo (od 10 roku życia). Start godzina 11:00. Czas trwania około 3 h.
W programie: podstawy wiedzy o tkactwie wczesnośredniowiecznym oraz przykłady z różnych epok i stron świata. Przygotowanie surowca, przędzenie, tkanie krajek i tkanin oraz ich wykończenie*. Prowadzący: Joanna Kucharz.
– „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)**. Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h.
W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym.
Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”.
BRAK WOLNYCH MIEJSC!
– farbowanie wełny (od 14 r.ż.). Start godzina 13:00. Czas trwania około 3 h.
W programie: historia farbowania barwnikami naturalnymi. Przygotowanie wełny, spacer w celu zebrania roślin barwiących, przygotowanie kąpieli barwiącej (trzy kolory), barwienie*.
Prowadzący: Sara White.
BRAK WOLNYCH MIEJSC!
Sobota, 17 sierpnia:
– kowalstwo (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6 h.
W programie: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*.
Prowadzący: Krystian Szczepański.
BRAK WOLNYCH MIEJSC!
– skórnictwo (osoby od 10 r.ż.). Start godzina 11.00. Czas trwania około 3 h.
W programie: wprowadzenie do skórnictwa. Wykonanie wybranego przedmiotu (sakwa, pas, pochewka do noża lub rekonstrukcja kaletki z Opola)*.
Prowadzący: Maciej Perczak.
BRAK WOLNYCH MIEJSC!
– „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)**. Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h.
W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym.
Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”.
BRAK WOLNYCH MIEJSC!
Niedziela, 18 sierpnia
– kowalstwo (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6 h.
W programie: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*.
Prowadzący: Krystian Szczepański.
BRAK WOLNYCH MIEJSC!
– tkactwo (od 10 roku życia). Start godzina 11:00. Czas trwania około 3 h.
W programie: podstawy wiedzy o tkactwie wczesnośredniowiecznym oraz przykłady z różnych epok i stron świata. Przygotowanie surowca, przędzenie, tkanie krajek i tkanin oraz ich wykończenie Prowadzący: Joanna Kucharz.
– „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)** Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h.
W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym.
Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”.
BRAK WOLNYCH MIEJSC!
– naalbinding (od 10 roku życia). Start godzina 13:00. Czas trwania około 2 h.
W programie: historia ściegu igłowego, wykonanie prostych przedmiotów użytkowych*.
Prowadzący: Izabela Borowiecka-Rohde
BRAK WOLNYCH MIEJSC!
*Gotowe wyroby uczestnicy zabierają ze sobą.
**Dzieci pod opieką dorosłych.
Ponadto każdego dnia odbywać się będą warsztaty bez konieczności wcześniejszych zapisów:
- lepienie w glinie,
- wyrób zabawek ze słomy,
- motanie motanek,
- zagroda wczesnośredniowiecznego rolnika.
Oraz piątek i niedziela – skórnictwo – bransoletki.
HONOROWY PATRONAT WYDARZENIA: Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.
Wydarzenie w ramach “Weekendu na Szlaku Piastowskim”.
Źródło: Muzeum Archeologiczne w Biskupinie
13 sierpnia 2024 r.