Pierniki w kuchni historycznej – kuchnia postna. Ryby w piernikach

Pierniki w kuchni historycznej – kuchnia postna. Ryby w piernikach

Muzeum Okręgowe w Toruniu zaprasza na ostatnie w tym roku warsztaty kulinarne i podsumowanie naszych wspólnych działań, które odbywały się w ramach cyklu „Piernikowe laboratorium”. Spotkanie odbędzie się 7 grudnia o godzinie 12.00 w Muzeum Toruńskiego Piernika.

7 Grudnia obchodzimy dzień Św. Ambrożego – patrona pszczelarzy i piernikarzy. Według legendy pszczoły polubiły go, kiedy jeszcze był małym chłopcem. Pszczoły w czasie jego snu, przyleciały i obsiadły jego usta. Nie użądliły go, a nawet zostawiły trochę pysznego miodu. Tematem tego wyjątkowego spotkania będzie kuchnia postna oraz wykorzystanie w niej miodu.

Prowadzenie: Tomasz Welter – trener Narodowej Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego, szef kuchni w restauracji hotelu IKAR w Bydgoszczy, członek i kucharz Slow Food Kujawsko-Pomorskie.

Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje wcześniejsza rezerwacja pod numerem (56) 656 70 87 lub (56) 565 70 87 oraz mailowo pod adresem dhtp@muzeum.torun.pl. Cena biletu wynosi 9 zł od osoby.

Agnieszka Miranowska
agnieszka.miranowska@edupolis.pl

Organizacja: Biblioteka Pedagogiczna w Toruniu



| Polityka cookies | Polityka Prywatności i Regulamin | Redakcja | Deklaracja dostępności |

Wykonano dla: Województwo Kujawsko-Pomorskie

Odsłon: 7646299

Skip to content