Piernik w kuchni historycznej

Piernikowe laboratorium

Piernik w kuchni historycznej

Muzeum Okręgowe w Toruniu - logoMuzeum Okręgowe w Toruniu zaprasza na kolejne spotkanie z cyklu „Piernikowe laboratorium”, które odbędzie się 25 października o godzinie 12:00 w Muzeum Toruńskiego Piernika (ul. Strumykowa 4).

Tym razem tematem przewodnim będzie Piernik w kuchni historycznej – warsztaty kulinarne Willa Intrata – kuchnia staropolska w królewskim wydaniu – Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Na podstawie źródeł historycznych odtworzymy dawne smaki i tradycje. Pracownicy Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie przybliżą nam dawną kuchnię oraz zainspirują do badania i odtwarzania dawnych receptur. Opowiedzą o swoich projektach i o tym, jak w przestrzeni muzealnej udaje im się rekonstruować dawne receptury. Ile było piernika w dawnych potrawach? Ile miodu? Czy można w muzeum hodować pszczoły? To tylko część z pytań na które postaramy się odpowiedzieć podczas tych smacznych zajęć. Nie zabraknie również części praktycznej i degustacji.

Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje wcześniejsza rezerwacja pod numerem 56 656 70 87 lub 56 565 70 87 oraz mailowo pod adresem dhtp@muzeum.torun.pl. Cena biletu wynosi 9 zł od osoby.

Plakat

Ryszard Karczewski
ryszard.karczewski@edupolis.pl

Organizacja: Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Bydgoszczy



| Polityka cookies | Polityka Prywatności i Regulamin | Redakcja | Deklaracja dostępności |

Wykonano dla: Województwo Kujawsko-Pomorskie

Odsłon: 7646243

Skip to content