25 kwi Kopernik od kuchni, czyli o czym opowiada nasze jedzenie?
Przygotowywanie, a następnie spożywanie posiłków odgrywa kluczową rolę w naszym życiu codziennym i odświętnym. Na przestrzeni wieków praktyki kulinarne ulegały licznym przeobrażeniom. Studia nad historią kuchni umożliwiają zapoznać się z szerszymi procesami społecznymi, kulturowymi i gospodarczymi w dawnych epokach, a współcześnie stanowią ważne źródło inspiracji dla kucharzy, popularyzatorów lub pracowników instytucji kultury.
Trzecia debata z cyklu Stąd/Dokąd
Kujawsko-Pomorskiego Centrum Dziedzictwa w Toruniu organizuje kolejną debatę, w trakcie której poruszone zostaną kwestie:
- Czy jedzenie ma swoją historię?
- Czy historia ma smak?
- Czy Kopernik jadł pierniki i co z tego wynika?
- Co w muzeum robią kucharze?
Uczestnicy debaty
- Mirosław Bork, producent filmowy (m.in. programu „Okrasa łamie przepisy”)
- Bogdan Gałązka, szef kuchni i restaurator, specjalista rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu
- Paweł Jaskanis, Dyrektor Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Moderator debaty
- dr hab. Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, specjalista z dziedziny historii sztuki kulinarnej i wyżywienia
Zapraszamy do wysłuchania i wzięcia udziału w dyskusji!
Termin i miejsce
Czwartek, 27 kwietnia 2023 r., godz. 17-18:30
Kujawsko-Pomorskie Centrum Dziedzictwa, Czerwona Droga 8, Toruń
_
24 kwietnia 2023 r.