25 maj Chwaściory. Kurs zielarstwa dla początkujących (od 1 czerwca)
Chwaściory, chaszcze, zielska… a może sałatki, leki, kosmetyki? Wszystko to znajduje się od wieków w zasięgu naszej ręki w postaci otaczającej nas natury, która chętnie dzieli się tym, co ma. Trzeba się tylko z nią zapoznać!
W trakcie kursu zaznajomicie się z rozpoznawaniem, przetwarzaniem oraz dawkowaniem poszczególnych ziół i mieszanek. Nauczycie się tworzyć maści, nalewki, maceraty, które zagoszczą w naszej domowej apteczce, a także dowiecie się, które z naszych chwaściorów są jadalne. Wspólnie poznamy również historie ziołowe, ciekawostki kulturowe i przyrodnicze, historyczne i współczesne oraz zrozumiemy, jak wykorzystywać konkretne gatunki, dając sobie tym samym możliwość zanurzenia się w fascynujący świat roślin!
Każde ze spotkań na kursie trwać będzie 2h. W trakcie warsztatów prowadząca poruszy m.in. następujące zagadnienia (wypunktowane zagadnienia nie odpowiadają tematom kolejnych spotkań):
- Ziołowe BHP
- Rozpoznawanie i zbiór poszczególnych surowców roślinnych
- Suszenie, przetwarzanie w preparaty galenowe
- Przygotowanie dzikich roślin do spożycia
- Wykorzystanie olejków eterycznych w lecznictwie i profilaktyce
- Naturalne kosmetyki – warsztat z przygotowania kremu o działaniu leczniczym i pielęgnującym
- Różne rodzaje fermentacji i jej wykorzystania do produkcji preparatów leczniczych i tradycyjnych napojów ziołowych
- Gatunki użytkowe z domowego herbarium
Kurs poprowadzi Sara Orzechowska – autorka licznych projektów i kursów o tematyce zielarstwa, towaroznawca zielarski oraz doktorantka UMK, zgłębiająca zagadnienia zielarstwa w polskim folklorze.
Szczegółowe informacje dotyczące kursu: monika@artus.torun.pl lub 792 006 098
Spotkania – 1.06., 15.06, 29.06., 13.07, 27.07, 10.08, 24.08., 7.09. | godz. 18:00-20:00
Zajęcia odbywają się raz na dwa tygodnie
Kiedy:
Od 01.06.2021 wtorek | godz. 18:00
do 07.09.2021 wtorek | godz. 20:00
Gdzie: Piwnice Kultury
Bilety: 320 zł / normalny
Zakup biletów na stronie organizatora
25 maja 2021 r.