14 gru Boże Narodzenie piernikiem pachnące ONLINE
Jak co roku, w okresie Świąt Bożego Narodzenia, Muzeum Okręgowe w Toruniu przygotowuje wyjątkową ofertę. Boże Narodzenie piernikiem pachnące, to propozycja nie tylko dla smakoszy piernikowych specjałów, ale także dla tych, którzy poszukują niecodziennych atrakcji w Muzeum. To oferta dla wszystkich, którzy pragną włączyć się w wir przedświątecznych przygotowań, a przy tym ciekawie spędzić czas w instytucji kultury. W tym roku – niestety – zapraszamy na spotkania wirtualne:
18 grudnia 2020 r. w Muzeum Toruńskiego Piernika (ul. Strumykowa 4) – oddziale Muzeum Okręgowego w Toruniu – proponujemy udział w szeregu atrakcji. Piernik, jako nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia jest punktem wyjścia, ale też motywem przewodnim przygotowanych propozycji.
Prelekcje przygotowane i prowadzone przez pracowników Muzeum Okręgowego w Toruniu wprowadzą w tematykę piernikarską i świąteczną, zaś spotkanie z podróżnikiem – Jędrzejem Majką przybliży korzenne ingrediencje oraz środowisko naturalne zamorskich przypraw. Egzotyczne aromaty piernikowych przypraw, to równocześnie zapowiedź świątecznych przygotowań w kuchni. Propozycja pod nazwą Boże Narodzenie z piernikowym smakiem, zaproponowana przez szefa kuchni z toruńskiej Restauracji Monka, to spotkanie, które będzie zapowiedzią kulinarnych przygotowań do Świąt. Paweł Zasławski w nieoczywisty sposób połączy smaki, nawiązując do popularnych bożonarodzeniowych potraw. Pokaz prowadzony przez znanego kucharza zaostrzy apetyt na kolejne piernikowo-świąteczne doznania, których kulminacją będzie występ artystyczny. Muzyczny akcent – kolędy i pieśni bożonarodzeniowe w wykonaniu Ewy Falkowskiej oraz Pawła Głowińskiego – wprowadzą uczestników w świąteczny nastrój.
PROGRAM działań online
godz. 11.00 – Majstersztyk piernikowego snycerstwa
Prowadzenie: Małgorzata Mikulska-Wernerowicz (Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu)
godz. 12.00 – Podróże ze smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat – spotkanie z podróżnikiem, autorem książek, Jędrzejem Majką
godz. 14.00 – Piernik – bożonarodzeniowy specjał – pokaz kulinarny
Prowadzenie: Krzysztof Lewandowski (Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu)
godz. 15.00 – Piernikowe smaki zamknięte w słowach
Prowadzenie: dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka (Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa Muzeum Okręgowego w Toruniu)
godz. 16.00 – Boże Narodzenie z piernikowym smakiem – pokaz kulinarny
Prowadzenie: Paweł Zasławski, szef kuchni z Restauracji Monka
godz. 17.00 – Pieśni na Boże Narodzenie – koncert kolęd i pieśni bożonarodzeniowych
Wykonanie: Ewa Falkowska; Paweł Głowiński
Ponadto:
Konkurs muzealny – Piernikowe Boże Narodzenie
Nagroda – bezpłatne wejście do Muzeum Toruńskiego Piernika