28 lis Dwa smaczne spotkania w tym tygodniu
Dwa smaczne wydarzenia w tym tygodniu przed nami!
I oba zapowiadają się bardzo ciekawie!
Spotkania ze smakami: oleje: 2.12 (sobota), g. 16.00, Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu
Piąte, ostatnie już spotkanie w ramach projektu pt. „Spotkania ze smakami tradycji iregionów”, poświęcone będzie tematyce olejów. Pierwsza część odbędzie się w Parku Etnograficznym, gdzie uczestnicy zwiedzą zabytkową olejarnię. Następnie w sali widowiskowej nasz gość, Michał Musiał – producent olejów z Wielkiego Rychnowa na ziemi chełmińskiej, opowie o współczesnych metodach tłoczenia oleju na zimno. Podczas spotkania będzie można również obejrzeć film pt. „Wyrób oleju metodą tradycyjną” z 1990 roku.
Nie obędzie się oczywiście bez degustacji. Będzie także możliwość zakupu przepysznych olejów tłoczonych na zimno.
Prowadzenie: Grażyna Szelągowska.
Zimowe warsztaty kulinarne z Filipem Malinowskim: 3.12 (niedziela), g. 10.30, Olenderski Park Etnograficzny w Wielkiej Nieszawce
Podczas ostatnich w tym roku warsztatów kulinarnych z Filipem Malinowskim w Olenderskim Parku Etnograficznym wyruszymy na wspólne zimowe grzybobranie. Właściciel toruńskiego Chwast Prast Bistro opowie, gdzie szukać uszaka bzowego, płomiennicy zimowej czy boczniaka oraz jak je najlepiej wykorzystać podczas kuchennych eksperymentów.
A kiedy my będziemy krążyć po nadwiślańskich brzegach, w dole ziemnym piec się będą warzywa i dziczyzna, które zjemy razem z grzybowym risotto, przygotowanym na tradycyjnej kuchni opalanej drewnem!
Zapraszamy! 😃
28 listopada 2023 r.