20 wrz „Kalimera. Grecka kuchnia radości” – spotkanie autorskie i wspólne gotowanie z Dionisiosem Sturisem (28 września)
Dionisios Sturis po raz kolejny zagości w CSW. Tym razem wspólnie odkrywać będziemy sekrety najlepszych greckich potraw, słuchając barwnych opowieści o Grecji i jej mieszkańcach. „Kalimera…” to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. Rozmowie towarzyszyć będzie wspólne gotowanie!
Dionisos Sturis – urodzony w Grecji, wychowany w Polsce. Dziennikarz i pisarz, przez wiele lat związany z radiem TOK FM, gdzie zajmował się polityką zagraniczną. Autor licznych reportaży prasowych i radiowych oraz trzech książek reporterskich opowiadających kolejno o współczesnej Grecji („Grecja. Gorzkie pomarańcze”), wyspie Man i miejscowej Polonii („Gdziekolwiek mnie rzucisz…”) oraz greckich i macedońskich uchodźcach, którzy w latach 40. i 50. XX wieku znaleźli się w Polsce („Nowe życie. Jak Polacy pomogli uchodźcom z Grecji”). Wielokrotnie nominowany do prestiżowych nagród dziennikarskich, m.in. Nagrody Grand Press, Nagrody PAP im. Kapuścińskiego, Nagrody im. Ryszarda Kapuścińskiego za reportaż literacki, Nagrody im. Macieja Płażyńskiego. Mieszka w Brukseli.
Prowadzenie: Anna Kompanowska
Wstęp wolny (Czytelnia CSW) i transmisja online (Facebook Centrum Literatury CSW)
Kiedy: 28.09.2021 (wtorek) godz. 18.00
20 września 2021 r.