17 mar Ciastka z pieprzem. Pierniki jako element dziedzictwa kulturowego – spotkanie z Historią u Hoffmana
Pierniki są obecne w historii kulinarnej Europy co najmniej od średniowiecza. Przez kolejne wieki piernikowe ciasto, wypiekane na bazie mąki, miodu i przypraw korzennych, pełniło różnorakie funkcje: poczęstunku, podarunku, dekoracji, pamiątki czy lekarstwa. Zajadano się nim w wielu miejscach, zarówno w Polsce, jak i na świecie. W naszym regionie znajduje się jedna z najsłynniejszych stolic piernikarskich – Toruń. Wykład na temat roli korzennych specjałów w kulturze przedstawi Anna Kornelia Jędrzejewska, kustosz z Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy, współautorka Muzeum Toruńskiego Piernika.
Kujawsko-Pomorskie Centrum Kultury zaprasza na to wydarzenie 25 marca 2021 r. o godz. 18:00 do Salonu Hoffman (pl. Kościeleckich 6 w Bydgoszczy).
Wstęp jest wolny, lecz ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, wymagane jest wcześniejsze zgłoszenie telefoniczne: 52 585 15 01. Spotkanie będzie również transmitowane online na www.facebook.com/kpck.bydgoszcz
Fot. KPCK w Bydgoszczy
17 marca 2021 r.