Edupolis

Czy jedzenie owadów jest bezpieczne? - Medyczna Środa z Collegium Medicum

  • Dwie osoby z maseczkami i czepkami ochronnymi na banerze Medycznej Środy.

Świerszcz na talerzu - dla kogo owady jadalne mogą być niejadalne. Medyczna Środa z Collegium Medicum

Zgodnie z aktualnymi przepisami na terenie Unii Europejskiej można wprowadzać do obrotu spożywczego cztery owady (mącznika młynarka, szarańczę wędrowną, pleśniakowca lśniącego i świerszcza domowego). Jest to jedna z prób rozwiązania problemu rosnącego zapotrzebowania ludzi na białko zwierzęce. Białko pochodzące z owadów jest postrzegane jako dobre jakościowo i dobrze przyswajalne. Tylko czy zawsze i czy dla wszystkich bezpieczne? Wykład dr hab. Kingi Lis, prof. UMK, skierowany jest do wszystkich zainteresowanych tematem. Wstęp wolny.

Organizator: Collegium Medicum UMK

Partner: Młyny Rothera

Termin: 23.04.2025 r., godz. 18.00-19.00
Miejsce: Spichrz Mączny, III piętro

Wykład także będzie można zobaczyć online na YouTubie Collegium Medicum.

Metryka

  • Data2025-04-22