Świerszcz na talerzu - dla kogo owady jadalne mogą być niejadalne. Medyczna Środa z Collegium Medicum
Zgodnie z aktualnymi przepisami na terenie Unii Europejskiej można wprowadzać do obrotu spożywczego cztery owady (mącznika młynarka, szarańczę wędrowną, pleśniakowca lśniącego i świerszcza domowego). Jest to jedna z prób rozwiązania problemu rosnącego zapotrzebowania ludzi na białko zwierzęce. Białko pochodzące z owadów jest postrzegane jako dobre jakościowo i dobrze przyswajalne. Tylko czy zawsze i czy dla wszystkich bezpieczne? Wykład dr hab. Kingi Lis, prof. UMK, skierowany jest do wszystkich zainteresowanych tematem. Wstęp wolny.
Organizator: Collegium Medicum UMK
Partner: Młyny Rothera
Termin: 23.04.2025 r., godz. 18.00-19.00
Miejsce: Spichrz Mączny, III piętro
Wykład także będzie można zobaczyć online na YouTubie Collegium Medicum.
Wstecz