Wiosenne warsztaty kulinarne
Muzeum Etnograficzne w Toruniu zaprasza na "Wiosenne warsztaty kulinarne", które odbędą się 30 marca 2025 r. (niedziela) w godz.10.30-14.00 w Olenderskim Parku Etnograficznym w Wielkiej Nieszawce.
Podczas pierwszych w tym roku warsztatów kulinarnych z Filipem Malinowskim uczestnicy wyruszą na spacer na nadwiślańskie łąki w poszukiwaniu wiosennych roślin dzikorosnących.
Posłużą one do przygotowania zielonego barszczu i pyz z pokrzywami i komosą białą, które okraszone zostaną kurdybankowym winegretem. Będzie też deser, którego smak urozmaici pokrzywa i żywokost lekarski. Brzmi smakowicie, prawda? Tak niezwykłe potrawy wymagają i niezwykłego anturażu, dlatego będą przyrządzane w zabytkowej chacie z murowanym piecem z fajerkami opalanym drewnem!
Organizatorzy zapraszają wszystkich, którzy chcą posłuchać ciekawych opowieści o roślinach jadalnych, kulinarnie poeksperymentować i spróbować nowych smaków w nietypowych konfiguracjach.
Miejsce: Olenderski Park Etnograficzny w Wielkiej Nieszawce
Termin: niedziela, 30 marca, godz. 10.30-14.00
Bilet: 160 zł, kolejna osoba z rodziny 130 zł, dzieci do 12 r. życia 50% ceny.
drukuj (Wiosenne warsztaty kulinarne)
Wstecz