Podsumowanie spotkania „Forum Olimpijczyków – Laboratorium Zdolności” (19.03.2018)

22 Mar Podsumowanie spotkania „Forum Olimpijczyków – Laboratorium Zdolności” (19.03.2018)

Czwarte i ostatnie w tym roku szkolnym spotkanie z cyklu „Forum Olimpijczyków – Laboratorium Zdolności” odbyło się 19 marca 2018 w auli Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 1 w Bydgoszczy i adresowane było do uczniów szkół ponadgimnazjalnych, gimnazjalnych oraz siódmych klas szkół podstawowych.

„Forum…” służy wszechstronnemu rozwijaniu i wspieraniu uzdolnień młodych ludzi oraz stworzeniu im możliwości do zaprezentowania wiedzy, umiejętności i pasji. Tym razem w wydarzeniu wzięło udział ok. 210 uczniów z bydgoskich szkół ponadgimnazjalnych, gimnazjalnych i siódmych klas szkół podstawowych z SP 30, SP 31, Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 1, Zespołu Szkół Gastronomicznych, Zespołu Szkół Spożywczych, Zespołu Szkół Chemicznych, Zespołu Szkół nr 4 oraz Niepublicznego Zespołu Szkół nr 1. Tematyka spotkania obejmowała następujące dziedziny wiedzy: biologię, chemię, biotechnologię oraz naukę o żywności i żywieniu.

Pierwszy blok tematyczny, dotyczący biotechnologii i nauki o żywności i żywieniu, rozpoczęła dr inż. Małgorzata Jeske – wykładowca z Zakładu Fitopatologii i Mykologii Molekularnej UTP w Bydgoszczy. Podczas wykładu „Czy wiesz, jakie grzyby rosną w Twoim domu?” przedstawiła wyniki ekspertyzy dotyczącej zanieczyszczeń mikrotoksynami w kuchni. Prelegentka opowiedziała również o występujących w szkołach alergenach i mikozach, a także chorobach roślin (szara pleśń jabłek, zgnilizna twardzikowa marchwi czy sucha zgnilizna bulw ziemniaka).

Głównym punktem programu była prezentacja dorobku naukowego zdolnych, młodych uczniów bydgoskich szkół. Autorami wystąpień byli laureaci i finaliści olimpiad i konkursów. Pierwszą prelekcję wygłosiły Julia Kmiecik i Maja Przybylska – uczennice klasy drugiej Technikum Gastronomicznego w Bydgoszczy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Julia i Maja interesują się zdrowym żywieniem i aktywnym stylem życia. W wykładzie pt. „Racjonalne żywienie receptą na zdrowie” opowiedziały zebranym o nowej piramidzie żywności, zasadach zdrowego żywienia i błędach żywieniowych oraz o potrawach i produktach niewskazanych. Uczennice przedstawiły także zasadę „6 (sześciu) U” prof. dr hab. S. Bergera, która zawiera następujące punkty: 1. Urozmaicenie (w doborze produktów), 2. Umiar (w jedzeniu i piciu), 3. Unikanie (nadmiaru cukru i soli), 4. Uregulowanie (czasu i liczby posiłków), 5. Uprawianie sportu i 6. Uśmiechanie się. Z następnej prelekcji, zatytułowanej „Leśny mech dla spokoju sumienia i radości podniebienia”, słuchacze dowiedzieli się o dobroczynnych właściwościach szpinaku. To warzywo jest „bombą witaminową”, która obniża ciśnienie i poprawia wzrok oraz pomaga przy odchudzaniu. Dowiedzieliśmy się, że szpinak można wykorzystywać do różnych potraw, zarówno smażonych, gotowanych, słonych, jak i słodkich. Autorką prezentacji była Kinga Stimma – uczennica trzeciej klasy Technikum Spożywczego w zawodzie technik technologii żywności. W przyszłości chciałaby studiować dietetykę na Akademii Medycznej w Bydgoszczy, a jej największym marzeniem jest prowadzenie poradni dietetycznej. Na zakończenie wykładu widownię zaproszono do degustacji pysznego, energetycznego ciasta na bazie szpinaku – „Leśny mech”.

Drugi blok tematyczny, dotyczący biologii i chemii, rozpoczęła dr Magdalena Trojankiewicz – prodziekan ds. dydaktycznych, wykładowca z Katedry Genetyki w Instytucie Biologii Eksperymentalnej UKW w Bydgoszczy. W wykładzie „Nauki przyrodnicze wyzwaniem na całe życie” zachęciła zebraną młodzież do poszerzania wiedzy z zakresu biologii, biotechnologii czy ochrony środowiska, a także zachęcała do podjęcia studiów na UKW. W dalszej części konferencji zaprezentowały się uczennice trzeciej klasy Technikum Chemicznego w zawodzie technik analityk – Anna Mizielska i Izabela Bilicka. Podczas prelekcji „Moje zdrowie – moja pasja” dowodziły, że zdrowy styl życia jest bardzo ważny dla naszego samopoczucia. Na zakończenie zaprezentowały się uczennice Zespołu Szkół nr 4 w Bydgoszczy (Gimnazjum nr 17) – Maria Białoszyńska i Amelia Gromada. Opowiedziały one o swoim doświadczeniu z chemii, za które otrzymały Nagrodę specjalną Kujawsko-Pomorskiego Kuratorium Oświaty. Wykład zatytułowany „Jagody goji –superfood czy chwyt marketingowy?” jest jednocześnie tytułem projektu, którego opiekunem była p. Agata Opaska. Uczennice po przeprowadzeniu badań doszły do wniosku, że odpowiedź na pytanie zadanie w projekcie jest niejednoznaczna.

Spotkanie wzbogaciły występy artystyczne uczniów bydgoskich placówek. Znany utwór „Tears In Heaven” z repertuaru Erica Claptona zagrał na gitarze i zaśpiewał czystym, silnym głosem Michał Święcicki, uczeń Zespołu Szkół Spożywczych. Jako członek chóru uczestniczył m.in. w Bydgoskich Biesiadach Czytelniczych, Konkursie Piosenki Religijnej „Cecyliada” i Bydgoskich Spotkaniach z Kulturą Chrześcijańską. Z niesamowitym, delikatnym głosem wystąpiła również uczennica pierwszej klasy Technikum Żywienia w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy Marcelina Mroczek, która także brała udział w wielu konkursach międzyszkolnych i zdobywała liczne wyróżnienia. Na zakończenie zebrani usłyszeli utwór „Ballada o mocy” z płyty „Wygraj sukces” w wykonaniu uczennicy trzeciej klasy Technikum Spożywczego Sandry Wilczyńskiej. Uczennica swój talent wokalny rozwijała w Regionalnej Akademii Piosenki oraz w Szkole Muzycznej II stopnia w Świeciu pod kierunkiem pana Marcina Chudzińskiego. Od 10 lat współpracuje z Chórem Dziecięcym „Biedronki” – laureatem wielu regionalnych konkursów, zapraszanym do udziału w prestiżowych imprezach organizowanych w Polsce i Europie. Od 2016 roku Sandra pełni funkcję dyrygenta chóru.

„Forum Olimpijczyków – Laboratorium Zdolności” zostało zorganizowane przez Pałac Młodzieży w ramach Miejskiego Programu Wspierania Ucznia Zdolnego „Zdolni znad Brdy”.



Liczba odwiedzin:

3,424,104